fredag 24 januari 2014

viktigt!!!


Hej

Viktig information till er som vårdnadshavare och elever. Vi har fått ett produktlarm från serviceförvaltningen om salmonella i roccula.  Det var 11 enheten som erhållit salladen varav Lindbergs skola var en. Vid en inventering visade det sig att fyra enheter hunnit servera salladen.

Leverantören (Menigo) har uppmärksammat oss på att de levererat varor som utsatts för risk för smitta till några enheter. Varorna från det ev smittade partiet har levererats till Lindbergs skola. Säljare från vår leverantör har kontaktat köket men vid denna tidpunkt var ruccolasalladen redan serverad. Om ni som vårdnadshavare får indikationer på att någon blivit sjuk vill vi veta detta direkt för att kunna ta prover och hindra smittan från att föras vidare. Eftersom vi inte vet om smittan funnits i den berörda salladen går vi nu ut till alla berörda med information. Pdf-filen från smittskydd medfölja detta brev. 

Vänligen kontakta skolan om ni misstänker att ni drabbats av Salmonella, ring eller maila. 

Hälsningar

Stigert Pettersson
Rektor Lindbergs skola


page1image520
Ökad observans på Salmonella
Med anledning av att sallad som har serverats på skolan kan innehålla salmonellabak- terier bör alla som har ätit av denna vara uppmärksam på eventuella symtom (se bifo- gad information om salmonella). Risken att någon har smittats är begränsad, men kan inte uteslutas.
Det krävs som regel ett mycket stort antal bakterier för att man ska bli sjuk. En sallad som är ordentligt sköljd innehåller mycket färre bakterier. Salladen som levererades till skolan var färdigsköljd, men har trots detta sköljts ännu en gång på skolan, vilket gör att smittrisken ytterligare har minskat.
Tid från smitta till sjukdom är som regel 1-3 dagar, men kan vara upp till en vecka. Rådet är att den som får symtom upp till en vecka efter salladsintaget som skulle kunna stämma med salmonellainfektion bör uppsöka sin vårdcentral för provtagning.
Det går en hel del vinterkräksjuka nu som brukar ha en annan sjukdomsbild än salmo- nellainfektion, och kännetecknas av ett mer hastigt insjuknande, häftiga kräkningar och diarré. Vinterkräksjukan är intensiv, men går som regel över fort. Salmonella har ett mer långdraget förlopp och kräkningar dominerar sällan i symtombilden. Normalt sö- ker man inte läkare eftersom diarréer ofta går över av sig självt efter några dagar, men i det här läget kan det vara befogat.
Övrig personal och barn på skolan som är friska behöver inte lämna prov. Som alltid är handhygien viktig för att förebygga spridning av tarmsmittor.

Mats Erntell
smittskyddsläkare

Birgitta Jönsson
smittskyddssjuksköterska 


Information om SALMONELLA
Smittämne: Bakterier av släkten Salmonella. Över 2000 arter är kända.
Provtagning: Prov på avföring. Svar efter cirka 1-2 dagar.
Sjukdom: Salmonella orsakar oftast diarré, men sjukdomsbilden kan variera från besvärsfrihet till hög feber och ”blodförgiftning”. Symptomen går i re- gel över inom någon vecka, men smittämnet kan finnas kvar i tarmen ytterligare en tid.
Reservoar: Salmonella kan finnas hos många djur utan att de har symptom. Fåglar och kräldjur (t.ex. reptiler, sköldpaddor) är exempel på djur som kan sprida bakterien utan att själva visa sjukdomstecken.
Smittvägar: Vanligen blir man infekterad genom förorenad mat eller dryck. I regel krävs ett stort antal bakterier för att orsaka smitta. Smitta mellan perso- ner förekommer, men är ovanligt. Diarré ökar smittrisken, symptomfria personer är mindre smittsamma. För smitta krävs att bakterier från tar- men, genom bristande toalett- och handhygien, finns kvar på händer och fingrar och överförs till andra via tex. mat eller dryck.
Inkubationstid: Vanligen 1 - 3 dygn.
Smittsamhet: Majoriteten av salmonellabärare är smittfria inom 6 veckor. Kan dock ta
längre tid, särskilt för barn.
Behandling: Akut sjukdom behandlas med salt/vätsketillskott och diet. Antibiotika ges sällan vid okomplicerad sjukdom. Vid allvarlig sjukdom med hög feber och risk för komplikationer har däremot antibiotika ett klart värde, men tiden för bärarskapet förkortas inte.
Åtgärder: Regler som vid alla diarrésjukdomar: God handhygien efter toalettbe- sök och vid matlagning minskar risken för överföring av tarmbakterier. Grönsaker och frukt bör sköljas noga. Mat som är ordentligt upphettad är ofarlig.
Barn med salmonella: Genom att följa enkla hygienråd kan den som är stabilt symptomfri återgå till skola/förskola, även om man kan räkna med att barnet forfarande kan bära bakterier i tarmen ytterligare en tid.